fifa akuzon firmen addidas qe topi shum i reshitshen per portjeret kliko ni fofo per ta par

 

Jabulani, topi me shumë domethënie

Në ditën e hedhjes së shortit për Botërorin 2010, është prezantuar edhe topi zyrtar i kësaj gare. Topi i prodhuar nga kompania gjermane “Adidas” quhet “Jabulani’ që në gjuhën afrikane do të thotë “të festojmë”. Ai është topi i 11-të i kompanisë “Adidas” për kampionate botërore.

11 ngjyrat që gjendet në topin Jabulani nderojnë si futbollin ashtu edhe vendin në të cilin do të mbahet botërori i parë në kontinentin e Afrikës. Topi me 11 ngjyra përfaqëson 11 lojtarët e ekipit në fushë, pastaj 11 gjuhët që fliten në Afrikën e Jugut si dhe 11 komunitetet e këtij shteti.

Jabulani është produkt i teknologjisë më të avancuar të futbollit. Duke fërkuar topin me duarë, vërehet se është i ndërtuar me një strukturë mjaft të përshtatshme për t’u kapur. Kjo strukturë lejon kontrollin maksimal, fluturimin stabil dhe kapjen perfekte në të gjitha kushtet.

Për dallim nga modelet e kaluara të “Adidasit”, Jubiliani përbëhet nga tetë panele 3D të lidhura termalisht dhe për herë të parë ato janë në formë sferike për të bërë topin perfekt të rrumbullakët që është më i saktë se kurrë.

“Sipas rregullave rigoroze të FIFA-s për futboll, ne kemi krijuar një top që është i vogël dhe i rëndë, duke i lejuar saktësi maksimale, kapje perfekte dhe një fluturim shumë stabil”, ka thënë shefi i “Adidasit” për marrëdhënie me publikun Thomas van Schaik.

Lojtratët e kanë mbështetur vlerësimin e Van Schaikut.

“Është një top shumë i fortë”, ka thënë mesfushori i Chelseat, Frank Lampard.

Portieri i Chelseat, Peter Cech, ka dhënë një vlerësim nga perspektiva e gardianit.

“E ndjen energjinë duke ardhur drejt teje, si një e shtënë”, ka thënë Cech.

Që nga krijimi i topit të parë të botërorit nga “Adidasi” në “Meksiko 1970” ku topi u pagëzua “Telstar”, “Adidasi” gjithmonë është munduar të përmirësojë topat e botërorëve. Gjithmonë prodhon ndonjë top të ri. 32 panelet e lëkurës zi e bardhë që gjendeshin në topin “Telstar” e bënin atë më të rrumbullaktin të asaj kohe. Ndërsa topi “Tango” i përdorur në “Argjentina 1978” ishte prodhim aq i fortë sa që ishte bazë për topat e pesë botërorëve të ardhshëm. Botërorët 2002 dhe 2006 shënuan fillimin e revulocionit, ku “Adidasi” tregoi aftësitë e tij të paarritshme për konkurrentët tjerë në një kohë ku teknologjia po ndryshon më shpejt se kurrë më parë.

Që nga topi i parë me 32 panele bardh e zi “Telstar” e deri te topi me tetë panele sintetike “Jabulani”, “Adidasi” i është përmbajtur thënies së vet “Asgjë nuk është e pamundur”.

(Marrë nga fifa.com)

Share |

Designed By : Vel1 © 2010 All rights reserved.

Make a free websiteWebnode